Zašto je boravak na moru zdrav?

by | avg 3, 2021 | Lifestyle | 0 comments

Boravak na moru je zdrav, to smo dosad mnogo puta čuli. Ali zašto?Prema brojnim istraživanjima, boravak na moru ima brojne benefite po naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ovo je najbolji lijek za nervozu, anksioznost i stres. Pored toga što se psihički osjećamo bolje, more liječi neke probleme s kožom, a pomaže nam i da sagorimo kalorije. Evo kako nam sve more pomaže.

 Voda
Morska voda prepuna je minerala koji mogu da pomognu u liječenju kožnih oboljenja poput psorijaze i ekcema, kao i akni. Isto tako, slana voda ublažava iritaciju nosa, sinusitis i visoku temperaturu. Boravak na moru utiče i na pojačano lučenje hormona sreće- dopamina i serotonina.

 Povjetarac
Povjetarac učestvuje u detoksikaciji tijela jer udisanjem morskog vazduha pluća punimo negativnim jonima. Na taj način jačamo imuni sistem. Uz to, negativni joni imaju antidepresivni efekat i pomažu da se izborimo s sezonskim afektivnim poremećajem. 

Pijesak
Pijesak predstavlja prirodni piling. Samim tim, boravak na plaži čini naša stopala mekanijim. Isto tako, pomoću pijeska naše tijelo apsorbuje elektrone, što poboljšava naše zdravlje i usporava starenje. Topao pijesak pod stopalima umiruje. A uz sve to, hodanje plažom, budući da je malo otežanije, nam pomaže da sagorimo kalorije.

 Zvuk
Zvuk talasa umiruje um, jača mozak i kognitivne sposobnosti. Uz sve to, ima efekat meditacije na cijelo naše tijelo. 

Boja
Studije su pokazale da osobe koje žive pored mora manje su izložena stresu. Prema istraživanjima, postoji veza između zdravlja i plave boje vode i neba. Generalno, plava boja umiruje i opušta. Stoga, plaža je idealno mjesto ukoliko smo u potrazi za mirom i tišinom.