Utorak, 19 Oktobra, 2021

Hmelj u pivu može poboljšati koncentraciju i smanjiti rizik od razvoja demencije – Sarajevska sehara

Pročitajte...

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje.Zakon,...

Vijećnik Almir Babajić prozvao Kasumovića: Vi o meni i dalje iznostine neistine, a ja ću o Vama samo činjenice!

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zenica Almir Babajić danas se putem svog zvaničnog javnog profila na društvenoj mreži Facebook...

Vremenska prognoza za vikend u BiH

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na...

Nova znanstvena otkrića pokazuju da hmelj ima blagotvoran učinak na mozak jer poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od razvoja demencije u kasnijoj životnoj dobi.
Redoviti unos hmelja u organizam ujedno poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa, piše Irish Post.
Studiju su provodili japanski znanstvenici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali nadomjestke na bazi gorkog hmelja povećala razina koncentracije, mogli su se bolje prisjećati prošlih zbivanja i općenito su imali bolje rezultate kod rješavanja zagonetki.
Rezultati studije sugeriraju da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla igrati veliku ulogu u sprječavanju demencije. Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukushimi testirali su 100 ispitanika u dobi od 45 do 69 godina koji su bili dobrog općeg zdravstvenog stanja. Nekim su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu.
Potom su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja te su ih ponovili 12 tjedana poslije. Analizirali su uzorke sline i krvi kako bi provjerili utjecaj hormona na tijelo i njihovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.
“Promatrali smo kako se povećala razina koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA nadomjestke. Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih u dobi od 45 do 69 godina. Također, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi s kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije”, napisali su u izvješću.
Studiju su objavili u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, a dodali su i kako je MHBA pomogla ubrzati metabolizam ispitanicima koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu. U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umjerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.

Posljednje objavljeno

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje.Zakon,...

Slične objave