U Sarajevu za 3 mjeseca blokirano 234 vozila zbog nepropisnog parkiranja

by | jun 7, 2021 | Zabava | 0 comments

Građane koji izbjegavaju plaćati parking dočekuju blokade na točkovima njihovih automobila. Tokom 2020. godine preduzeće „Rad“ postavilo je 303 ove blokade, dok su od 1. januara do 1. aprila ove godine postavljene 234 blokade na vozilima.

Kontrolori parkinga

Kako je za „Avaz“ kazao portparol KJKP „Rad“ Mirza Ramić, postoje kontrolori na parkinzima na kojima „Rad“ ima nadležnost. To su parkinzi koji se nalaze uz same saobraćajnice, gdje se naplata vrši putem parkomata.

– Činjenica je da se broj nepropisno parkiranih vozila smanjio. Donesena je predmjera blokiranja točkova zbog neplaćanja usluga parkinga, koja u prvoj zoni iznosi 2 KM, a u drugoj zoni 1 KM za sat parkiranja na određenom mjestu – kazao je Ramic

Pauk-služba

– Prilikom neplaćanja tog parkinga postavlja se doplatni nalog u iznosu od 30 maraka, zatim se stavljaju blokade na točkove i obavijest na prednje vjetrobransko staklo vozila, s naznakom da je onemogućeno kretanje vozila i, ukoliko se pokrene, da mogu nastati određene štete. Ono što je bitno naglasiti jeste da su te blokade koncipirane tako da ne oštećuju vozila prilikom postavljanja i skidanja, a ukoliko samoinicijativno i pored obavještenja vlasnik vozila pokrene vozilo i napravi štetu, „Rad“ ne snosi odgovornost – istakao je Ramić.

Blokade točkova se postavljaju isključivo na parkinzima na kojima se vrši plaćanje naplate, odnosno usluga naplate putem parkomata.

Ramić je dodao da tamo gdje su parkinzi s automatskom naplatom nema potrebe za postavljanjem blokade, jer korisnik parkinga svakako po povratku i prije nego što izađe s parkinga mora platiti uslugu da bi napustio prostor piše Avaz.