Predsjednik sudijske komisije FIFA-e Pierluigi Collina otkrio je da arbitri na Svjetskom prvenstvu neće prekidati napad kada se budu nalazili u dilemi da li se radi o ofsajd poziciji i da je to odluka koju je donio ovaj FIFA-in organ.
Collina je istakao da je svaki sudija mora poštivati ovu odluku i da svaki put kada se bude nalazio u dilemi treba pustiti da se napad odigra do kraja.

“Ako vidite da pomoćni sudija ne diže zastavicu, to nije zato što je on napravio grešku, već zato što poštuje instrukciju da zastavica ostane dole. Svim sudijama je rečeno da u situacijama kada jedna ekipa ima obećavajući napad ili priliku za gol ne dižu ofsajd, jer kada ofsajd bude signaliziran, tada je sve gotovo. Kada se igra nastavi i napad bude završen, postoji mogućnost da se situacija pregleda uz pomoć videotehnologije”, istakao je Collina.

On je također potvrdio da će sudije moći provjeriti svoje subjektivne odluke kao što su drugi žuti ili direktan crveni karton, prekršaji u kaznenom prostoru te da nakon toga mogu pomijeniti svoju odluku.

Collina je još dodao da će gledaoci na stadionu biti obavješteni kada se neka odluka bude razmatrala, a kasnije će im biti objašnjeno zbog čega je donošena konačna odluka. Također, on je istakao da se video snimak neće puštati dok sudija ne donese odluku kako publika ne bi vršila dodatni pritisak na arbitra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poljska u posljednjoj provjeri pred odlazak u Rusiju savladala Litvaniju

Nogometna reprezentacija Poljske savladala je Litvaniju u posljednjem meču pred odlazak na Svjetsko prvenstvo rezultatom 4:0.
Poljaci su već u 19. minuti stigli u vodstvo, a asistenciju Rybusa u pogodak je pretvorio najboljih igrač ove selekcije Robert Lewandowski. Napadač Bayerna u 33. minuti postigao je svoj drugi pogodak, a to je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

U nastavku su oba trenera izvršili nekoliko izmjena zbog čega je tempo igre pao, a treći pogodak za Poljsku postigao je Kownacki, da bi konačnih 4:0 postavio rezervista Blaszczykowski s bijele tačke u 82. minuti.

Poljska će na Svjetskom prvenstvu igrati u grupi H sa Kolumbijom, Senegalom i Japanom, a prvi meč na rasporedu je u utorak protiv Senegalaca.

Klix.ba