RCC: Mladi i radna mjesta nisu dobra kombinacija na Balkanu

by | maj 31, 2021 | Vijesti | 0 comments#IZDVAJAMO

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje. Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u...

Vremenska prognoza za vikend u BiH

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20, na jugu...

Kompanija iz Viteza nakon jahte napravila i luksuznu kamp prikolicu

Sjećate se brodogradilišta u Vitezu koji je napravio svjetski priznatu i jednu od najboljih jahti? Nastavili su pomjerati granice, a na Caravan Salonu u Düsseldorfu prvi put će predstaviti i kamp prikolicu.Kompanija Derubis na čelu sa Lejlom i Denisom Kraljevićem...

Mladi i radna mjesta već neko vrijeme nisu dobra kombinacija na Zapadnom Balkanu. Prosječna stopa nezaposlenosti među mladima iznosila je 35,1 posto u 2020. godini. Ta je stopa duplo niža u EU i iznosi 16,9 posto, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Dio krivnje se može pripisati pandemiji COVID 19 koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama”, rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) na konferenciji “Dajte mladima šansu”.

Konferenciju je organizirao projekt Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koji provodi RCC, a finansira EU, kako bi predstavio svoju Studiju o nezaposlenosti među mladima na zapadnom Balkanu.

Program koji je pomogao milionima mladih Evropljana

Kako je rečeno, zaposlenost među mladima u svih šest ekonomija zapadnog Balkana je bila ispod 27 posto u 2020. godini, a postoji i značajan rodni jaz, jer je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 posto, u poređenju sa 24,8 posto zaposlenih mladića.

“Potreba za djelovanjem je jasna, jer su nam mladi najdragocjeniji. Da bismo promijenili stanje stvari, ne moramo ponovo izmišljati točak. Radije napravimo vozilo koristeći raspoložive točkove, u ovom slučaju Garanciju za mlade na zapadnom Balkanu, po uzoru na istoimeni program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja. Sigurna sam da to možemo uraditi zajedno, za bolje ekonomije, za našu bolju budućnost”, dodala je Bregu.

Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Jordi Curell naglasio je da je “društvo koje ne daje nadu i ne nudi prilike mladima društvo bez budućnosti.”

Ključni problemi mladih na tržištu rada

Voditeljica tima projekta ESAP 2 Amira Ramhorst predstavila je ključne nalaze Studije, naglašavajući ključne probleme sa kojima se mladi suočavaju na tržištu rada u šest ekonomija zapadnog Balkana, a profesor William Bartlett, vodeći urednik i analitičar Studije predstavio je mogući put ka Garanciji za mlade u regiji.

Na konferenciji su se okupili predstavnici mladih iz cijele regije, predstavnici ministarstava rada i drugih ministarstava zaduženih za pitanja rada i zapošljavanja mladih iz šest ekonomija zapadnog Balkana, predstavnici Glavne uprave EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, te gosti iz međunarodnih organizacija, partnera na ovom projektu – Međunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF)

Preuzeto sa “klix.ba”