Prirodni lijek koji smanjuje svrab nakon uboda komarca

by | jul 23, 2020 | Lifestyle, Zabava | 0 comments

Poslije uboda insekata, na koži mogu da se jave crvenilo, svrab, osipi. Za malu djecu koja imaju burne reakcije najbolje je primeniti troprocentnu bornu kiselinu

Iako je ubod komarca u većini slučajeva bezazlen, izaziva iritantan svrab koji ne prestaje. Kada ujedu, komarci za sobom ostavljaju pljuvačku koja sadrži protein zbog koga naše telo budi imuni sistem i otpušta histamin, hemijsku supstancu koja izaziva reakciju – crvenilo i svrab.

Doktorka Svetlana Đurišić, dermatolog iz ordinacije “Dermatim”, savjetuje da se mjesta uboda ne češu, kako se infekcija ne bi razbuktala:

– Mjesto uboda treba namazati kortikosteroidnom kremom, najbolje mometazonom, jer se on ne resorbuje, a srednje je jačine. Za 15 minuta zaustavlja imunološki odgovor kože na ubod komarca, smiruje svrab, a tokom dana dovodi do povlačenja promjene.

Za malu djecu koja imaju burne reakcije najbolje je primjeniti troprocentnu bornu kiselinu. Obično se koristi kao obloga tokom 20 minuta. Smanjuje crvenilo i otok i ima antiseptično dejstvo. Kod alergija na ubod uvek se kombinuje sa kortikosteroidnim kremom.

Od prirodnih preparata, dr Đurišić savjetuje jabukovo sirće

– Umočite vatu u jabukovo sirće i prislonite na mjesto ujeda. Vatu zalijepite flasterom i ostavite da djeluje. Iako će na početku peći, jabukovo sirće veoma često pomaže da svrab nestane.

Može da pomogne i preparat od aloje. Iako je najprirodniji način samo biljkom protrljati mesto uboda, poslužiće i gelovi od aloje iz apoteke.

– I tapkanje sode bikarbone na mjesto uboda smanjuje upalu i svrab, samo treba paziti da koža ne bude previše iritirana od češanja – kaže dr Đurišić.

Kao prva pomoć može da posluži i unutrašnja strana kore banane utrljana na mjesto svraba, zatim limun koji ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je zato djelotvoran u slučaju svraba. Važno je samo da se mjesta koja tretirate na ovaj način ne izlažu odmah suncu.

Med djeluje kao prirodni antibiotik, pa se preporučuje da se malo meda utrlja na kritično mjesto. I kockica leda ako se protrlja na koži smanjuje otok i crvenilo, i blokira histamin da uđe dublje pod kožu.

Iako su alergijske reakcije na ubod komarca retke, one mogu da budu izrazito burne, takozvane urtikarijalne reakcije. Tada su crvenilo i otok na mjestu uboda veoma izraženi. Naročito lako otiču očni kapci i mjesta gde se graniče koža i sluzokoža. Burna alergijska reakcija može da se ispolji i ubrzanim disanjem, kašljem i malaksalošću.

Osobe alergične na ubod komarca moraju potražiti pomoć ljekara, jer navedene metode često nisu dovoljne da zaustave burnu reakciju – upozorava dr Đurišić.Izvor: novosti.rs