Predispitni stres: Kako se nositi s tremom tik pred ispit?

by | maj 27, 2020 | Studenti | 0 comments#IZDVAJAMO

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje. Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u...

Vremenska prognoza za vikend u BiH

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20, na jugu...

Kompanija iz Viteza nakon jahte napravila i luksuznu kamp prikolicu

Sjećate se brodogradilišta u Vitezu koji je napravio svjetski priznatu i jednu od najboljih jahti? Nastavili su pomjerati granice, a na Caravan Salonu u Düsseldorfu prvi put će predstaviti i kamp prikolicu.Kompanija Derubis na čelu sa Lejlom i Denisom Kraljevićem...


Stres koji se javlja u razdoblju ispitnih rokova, većini je dobro poznat, a posljedice nakupljenog stresa i trema prije važnog ispita mogu biti poprilično neugodne.

Postavlja se pitanje – kako se nositi s tremom i kako predispitni stres svesti na razumnu mjeru?
Važno je pravilno i objektivno procijeniti zahtjeve studija, a potom svoje lične sposobnosti, mogućnosti, kompetencije, potencijale. Ne smijemo si postavljati nerazumne i previsoke zahtjeve. Ako razumijemo tuđe greške i slabosti, zašto smo toliko samokritični i ne dopuštamo si pravo na pogrešku? To objašnjava zašto su studenti koji ciljaju na visoke ocjene češće izloženi stresu. Oni su često strože i samokritičnije osobe, koje imaju perfekcionističke standarde.
Treba postaviti i jasan cilj (što želimo u npr. jednoj akademskoj godini), napraviti dobar i jasan godišnji, semestralni, mjesečni ili dnevni plan te, naravno, sjesti i “zagrijati stolicu”. Dobro rasporediti učenje, ostaviti dovoljno vremena za odmor i opuštanje, prilaziti profesorima kao ljudima koji su tu da nam pomognu.

Postoji mnoštvo savjeta koji mogu pomoći u umanjenju stresa za vrijeme ispitnih rokova, no mi donosimo nekoliko koji djeluju u posljednjih 10 minuta.
1. Unakrsno ispitivanje
Tik pred ispit pređite s kolegom gradivo ispitujući se unakrsno pitanjima. To će vam pomoći jer zabavlja mozak tako da nećete imati vremena paničiti, a ujedno pomaže obnovi znanja, ali i hvatanju pojedinih informacija u koje niste bili najsigurniji.
2. Skretanje pažnje
Kako je trema najgora prije samog početka, tada je dobro skretati sebi pažnju na neutralne situacije i predmete u okolini, na primjer odbrojavati i opisivati sebi predmete po prostoriji. Ovim skrećemo pažnju sa vlastitih znakova trema, kojih bismo inače bili pretjerano svjesni i tumačili ih kao katastrofu.
3. Pravilno disanje
Par dubokih udisaja da bi se vratio normalan ritam disanja, godit će, ali i izbjegavanje kafe, čajeva i nezdrave hrane u periodu prije ispita jer usporavaju metabolizam i koče naše tijelo.
4. Zamjena katastrofičnih misli onim realnijima
Zapitajte se: “Šta je najgore što očekujem, koliko je to zapravo strašno? Čega se toliko bojim? Što ako i padnem ispit? Nije kraj svijeta, nisam ni prvi ni zadnji koji je lošije riješio ispit. ”
Budite pozitivni i vjerujte u sebe. Mala količina adrenalina motivira vas i tjera na učenje, ali kao i u svemu drugome, ne treba pretjerivati. Treba se potruditi, ali uvijek biti svjestan da pad ispita definitivno nije najgora stvar na svijetu.