Počinje nova borba za neradnu nedjelju

by | avg 27, 2021 | Vijesti | 0 comments

U opštinama i gradovima u Republici Srpskoj od idućeg mjeseca počinju novi pregovori između predstavnika sindikata, poslodavaca i načelnika o eventualnom ukidanju rada nedjeljom, gdje će akcenat biti na oblasti trgovine.Potvrdio je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović. – Krajem septembra nastavljamo sa intenzivnim aktivnostima i borbom za neradnu nedjelju, za koju se u susjednim zemljama već uveliko vode pregovori.

To ide dosta teško. Osnovni problem su privrednici, ali i oni moraju napokon shvatiti da je sve manje kvalitetne radne snage. Mijenjaju se vremena i jednostavno mora doći do promjena – poručio je Savanović. On je naglasio da će se prije svega morati pronaći kompromis sa poslodavcima, jer se ne želi ugroziti nijedno radno mjesto, ali ni njihove zarade.

 – Nama je u cilju da se radi i da se zarađuje, ali to se sve može ostvariti i ako se isključi rad nedeljom u trgovini. Određene djelatnosti su, naravno, takve da moraju raditi, poput domova zdravlja i sličnih ustanova – naveo je Savanović i podsjetio da je prije pandemije korone veliki broj opština ograničio radno vrijeme nedjeljom. Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kaže da je prije pandemije postojao veliki broj inicijativa za ukidanje rada nedjeljom, koje su se isključivo odnosile na trgovinske i ugostiteljske djelatnosti. – Veliki broj lokalnih zajednica tada je težio ka skraćivanju radnog vremena, a neke, poput Višegrada su čak i ukinule rad nedjeljom za trgovine. Međutim, pandemija je sve poremetila, ali sada se, evo, ponovo kreće sa inicijativom da bi se zaštitili radnici u pomenutim sektorima – naveo je Ćosić. Ćosić, ipak, vjeruje da je jedino moguće tražiti neku vrstu međurješenja, odnosno, skraćivanja radnog vremena. – Bojim se da bi potpuno ukidanje rada nedjeljom u prodavnicama u velikim lokalnim zajednicama bilo teško realizovati. Poseban problem bi nastao i kada je riječ o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje sam pristalica da se radi dvokratno, odnosno, da zaposleni rade ujutro od deset do dva, a potom zatvore od tri do šest, pa onda opet da rade do deset ili 11 časova. Imali bismo tada situaciju da su porodice nedjeljom zajedno, a radnici na neki način zaštićeni – smatra Ćosić i dodaje da će se ipak o svemu u idućem periodu morati detaljno razgovarati. 

Ćosić ističe da bi idealno bilo kada bi se napravio uniforman sistem – da kod svih opština i gradova budu donesene jednake odluke. – S obzirom da je to ostavljeno da odluče lokalne zajednice, bojim se da će ipak biti različitih situacija – zaključio je Ćosić. Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je da je u ovoj opštini 2019. godine donesena jednoglasna skupštinska odluka da bude ukinut rad nedeljom nedeljom za prodavnice, te da samo dragstori mogu raditi. – Od tada se ništa nije mijenjalo. Prodavnice i dalje ne rade nedjeljom i to se pokazalo kao ispravna odluka – naveo je Đurević, koji kaže da donošenje te odluke nije bilo nimalo jednostavno. Dobijali su, kaže, sa jedne strane mnoštvo pisama od žena zaposlenih u trgovinama, koje su molile da bude ukinut rad nedjeljom, ali i određenih pritisaka od strane poslodavaca. – Ipak ustrajali smo u namjeri da tu odluku realizujemo – dodao je Ćosić. “Grlom u jagode” Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će početkom septembra uraditi detaljnu analizu i elaborat o uticaju na privredni ambijent eventualne odluke o ukidanju rada nedjeljom. – Ne želimo da idemo “grlom u jagode”. Ne želimo odluke na štetu građana, ali svi znamo koliko je nedjelja važna – rekao je Pavlović

Cafe.ba