Niste produktivni? Pročitajte tehniku ovog svjetski poznatog studenta

by | jun 7, 2020 | Studenti | 0 comments


Danas je Francesco Cirillo poduzetnik sa zavidnim rezultatima, no u vrijeme nastanka Pomodoro tehnike bio je tek student s manjkom vremena i gomilom obaveza. Kako bi olakšao sebi bio mu je potreban inovativan način koji će mu omogućiti da kvalitetno iskoristi svoje vrijeme. Ubrzo je nastala Pomodoro tehnika za povećanje produktivnosti.

Na talijanskom ova riječ znači rajčica, no zašto se tehnika za efikasnije i brže obavljanje zadataka naziva rajčica? Vrlo jednostavno, jer je Francesco pri realiziranju svoje ideje koristio upravo jednostavan kuhinjski brojač vremena – tajmer koji smo zasigurno svi imali priliku sresti. Danas, uz upotrebu pametnih telefona taj tajmer nam nije potreban za primjenu ove tehnike, no ako želimo iskoristiti izvornu ideju, on je, uz volju, jedino što će nam trebati da isprobamo ovu tehniku.

Kako funkcionira Pomodoro tehnika?
Pomodoro tehnika sastoji se u kvalitetnom raspoređivanju vremena, na vrlo jednostavan način, putem četiri osnovna koraka:

Podesite tajmer na 25 minuta (taj se period zove jedan pomodoro)
Radite bez prestanka dok timer ne zazvoni
Odmorite se (3-5 minuta)
Nakon svaka četiri pomodora, uzmite duži odmor (15-30 minuta)

Cirillo je, kako smo već spomenuli, razvio Pomodoro tehniku kao student, i studenti su svakako jedna od skupina kojoj tehnika može dobro poslužiti. Ona daje dobru strukturu vašem vremenu i pomaže da se osjećate odmorno i koncentrirano tokom višesatnih napora učenja za ispite i pisanja seminarskih radova, stoga ne košta ništa isprobati je.