Nimfa kao kućni ljubimac: Osnove koje trebate znati ako želite novog člana porodice:

by | jul 19, 2020 | Lifestyle, Vijesti, Zabava | 0 comments

Vjerovatno ste barem jednom u životu poželjeli da nabavite novog prijatelja i člana vaše obitelji, i to možda baš nimfa koktel papigu? Na pravom ste mjestu: Mi ćemo vam dati nekoliko savjeta kako da vaša ptica bude zdrava i sretna u vašem domu!

Nimfa vodi porijeklo iz porodice kakadua kao njihov najmanji pripadnik, te se u Australiji smatraju za endemske vrste ptica. Veoma su popularne kao kućni ljubimci širom svijeta, i kao takve jako ih je lahko održavati. U prirodi nastanjuju unutrašnjost Australije, a njihova staništa su močvare i šikare.

Kako raspoznati spol nimfe?

  • Mužjaci nimfe imaju jako izraženu narandžastu boju na tzv “obrazima” to jeste na području gdje su uši, dok je kod ženki narandžasta boja manje izražena.
  • Drugi način razlikovanja spola jeste boja perja, tačnije, na vrhu krila te na unutrašnjem dijelu repa nimfe, kod ženke se mogu primijetiti “zebraste šare” ili mnoštvo tačkica, dok su kod mužjaka ti predjeli perja većinom jednobojni.

Čime se nimfa hrani?

Ove umiljate papige najčešće jedu sjemenke suncokreta, te mješavinu sjemenki prilagođenu za njih. Dajte im razno svježe voće i povrće, kao i sušeno (banane, jabuke, kruške, grožđe, mrkvu, lubenicu, kivi, nar, kao i neslani kikiriki iz ljuske). Nimfe se vole počastiti i mineralima ili vitaminima koje možete kupiti u svim pet shopovima, kao i čistim prosušenim grančicama te sipinu kost.

Pripitomljavanje

Ove ptice su veoma umiljate i razigrane, i ako se prema njima odnosite na pravilan način, sigurno će vas ubrzo zavoljeti! Morate biti svjesni da svakoj ptici treba vremena da se prilagodi na novu okolinu i neka nova lica oko sebe, tako da ako u početku bude preplašena i većinu vremena na dnu kaveza u ćošku, nemojte gubiti nadu!

Prvi koraci su razgovor sa nimfom, jer oni vole da slušaju, i da posmatraju šta se to njima govori. Ako ste tek donijeli vašeg ljubimca u novi dom, potrebno je da ga ostavite nekoliko dana bez puštanja van iz kaveza i nipošto nasilnog vađenja nimfe. One su preplašene, jer su u novoj okolini i potrebno im je vrijeme. Budite strpljivi.

Nakon što je nimfa promotrila okolinu i opustila se kroz dva ili tri dana, možete početi sa pripitomljavanjem. Da biste stekli povjerenje vašeg ljubimca, nekoliko puta na dan joj priđite blizu kaveza, polako da bi nimfa vidjela i shvatila da je promatrate. Izaberite ime za nju i svaki put kada joj prilazite izgovarajte ga mirnim i laganim glasom, te svaki put kada joj stavljate hranu izgovarajte njeno ime.

Svakodnevno joj možete nuditi hranu iz vaše ruke, i unatoč njenom oklijevanju da uzme hranu, vi budite strpljivi i uporni kako bi ona shvatila da ste joj prijatelj. Ne trebate je odmah pokušavati dirati dok ne stekne povjerenje da smije sigurno jesti hranu u vašoj blizini pa čak iz vaše ruke.

Svakim danom pokušavajte lagano prilaziti njenim prsima govoreći joj mirnim glasom, i ako se ona bude odmicala od vaše ruke, lagano se povucite, pa probajte ponovo nakon nekog vremena, sve do momenta kada će ona dozvoliti da joj dodirnete prsa. Tada pokušajte da sasvim nježno gurnete njeno tijelo u području trbuha, te će vjerovatno nimfa staviti nogu na vaš prst. U većini slučajeva oni odmah odskoče ali trebate ostati mirni i pokušavati to još nekoliko puta dok ne uspijete.

Nimfe svojim kljunom provjeravaju vaš prst te se nemojte preplašiti i povući ruku ako se to desi, to je normalna pojava i ne smatra se ugrizom. Ako nimfa stane na vašu ruku, nemojte je odmah pokušavati izvući van kaveza nego dopustite da se ona u potpunosti opusti na vašoj ruci ili u vašoj blizini.

Ako je nimfa već izašla van kaveza pazite da se ne ozljedi, te navucite zavjese i zatvorite vrata. Oni nekada paničare kada su van kaveza a može se desiti i da ne znaju dobro sletjeti, pa tada mu možete pomoći podižući ga na vašem prstu.

Svaki put ga vraćajte u kavez dok je raspoložen jer zadnje iskustvo van kaveza im treba uvijek biti pozitivno.

Opuštena nimfa koja bezbrižno spava na koljenu
izvor fotografija: https://www.instagram.com/limun.cockatiel/

Životni vijek nimfe:

Nimfe žive u divljini od 10 do 14 godina, a kao ljubimac od 15 do 20 godina uz odgovarajuće uslove, i kvalitetnu prehranu. Najduži zabilježeni vijek nimfe je bio 32 godine.

Razigrani mužjak nimfe

Pogledajte kako izgleda druženje sa nimfom nakon nekoliko godina zajedno:

Dancing cockatiel Limun
https://www.instagram.com/limun.cockatiel/