Nabavna cijena srebra viša do 30 odsto

by | maj 27, 2021 | Biznis | 0 comments

Ističu da su razlog tome više cijene na svjetskom tržištu, ali dodaju da su oni na mukama jer ne mogu da podižu maloprodajne cijene srebra da ne izgube i ono malo kupaca što imaju.

Cijene srebra divljaju na svjetskom tržištu… Naime, srebrom je ove sedmice na svjetskom tržištu trgovano za više od 28 dolara po unci, dok je prošle godine spot cijena bila oko 15,5 dolara za uncu.

Dario Rajić, vlasnik prodavnice “Dario srebro” iz Banjaluke, kazao je da je sigurno došlo do povećanja nabavne cijena srebra za 20 do 30 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

“Sigurno je da je razlog viših cijena u BiH upravo taj što cijene srebra na svjetskom tržištu dostižu rekorde”, kazao je Rajić.

Dodaje da radnje koje se bave prodajom srebra, tačnije nakita, ne mogu previše podizati cijene jer ionako nemaju kupaca kao što je to znalo biti proteklih godina.

“Mi u maloprodaji ne smijemo previše podizati cijene jer je iza nas jako loša godina i ako bi cijene bile visoke – krajnji korisnik ne bi više ni došao u radnju”, ističe Rajić.

Iz jedne sarajevske radnje u kojoj prodaju srebro takođe ističu da je nabavna cijena srebra za godinu dana porasla za 30 odsto.

“Korekcija u našoj radnji što se tiče cijena ove godine nije bilo. Ipak, ako se bude nastavio ovakav rast nabavne cijene bićemo prinuđeni da podignemo cijene”, kazali su iz ove radnje.

Da je u prethodnom periodu zabilježen izraženiji rast cijene srebra na svjetskom tržištu u odnosu na cijenu zlata potvrdio je i Igor Gavran, ekonomski analitičar iz Sarajeva.

“Srebro je postalo i predmet ulaganja kao oblik imovine s očekivanim daljim rastom vrijednosti”, kazao je Gavran.

Ističe da su takva očekivanja dijelom igrala ulogu i na tržištu Bosne i Hercegovine i samim tim povećala interes za srebrom kao ulaganjem.

“Kada je riječ o izvozu, uzrok bi dijelom mogao biti isti, odnosno da neko uvozi srebro, a potom ga prodaje izvan Bosne i Hercegovine kada mu vrijednost poraste”, pojašnjava Gavran.

U BiH, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je srebra u vrijednosti od 213.430 KM, što je više za 94.856 KM nego godinu dana ranije u istom periodu.

“Što se tiče izvoza, BiH je u prava tri mjeseca ove godine izvezla srebra u vrijednosti 165.171 KM, dok je godinu dana ranije to iznosilo 157.661 KM”, kazali su iz UIO BiH.

Gavran kaže da ako uvozimo srebro kao repromaterijal, a izvozimo nakit i druge proizvode od srebra napravljene u BiH, onda je riječ o dodatnoj koristi za državu.

“Ukoliko je obratno, i neko izvan BiH ostvaruje najveću korist, onda je riječ o još jednom procesu odliva novca iz naše zemlje. Sva su ova kretanja ipak od malog značaja za ukupnu ekonomsku aktivnost u BiH i tek ako neka od aktuelnih istraživanja rudnih bogatstava rezultiraju komercijalnim rudarenjem srebra u našoj zemlji, npr. na području Vareša, onda će ova oblast igrati značajniju ulogu u našoj ekonomiji”, naveo je Gavran za “Nezavisne”.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić iz Tuzle objašnjava da je cijena srebra na svjetskom tržištu porasla iz više razloga, a jedan od njih je to što investitori pokušavaju naći način skladištenja vlastitih vrijednosti.

“Pri padu ekonomskih parametara i općem gubitku vrijednosti potrebno je pronaći nešto gdje se može skladištiti vrijednost, dok ne prođu krizna vremena. U ovom trenutku srebro se prije svega kupuje zbog čuvanja vrijednosti, što objašnjava veću potražnju”, kazao je Čavalić.

Iz Centralne banke BiH kazali su da oni ne raspolažu niti su kada u svojim rezervama držali srebro, te dodaju da nisu upoznati da li to čini ijedna centralna banka u svijetu.