Konačno, pravi savjeti: Neretvani objašnjavaju kako prepoznati dobru lubenicu

by | jul 23, 2020 | Lifestyle, Zabava | 0 comments

Crvena, sočna i hladna lubenica pravi je ljetni hit. Međutim, nije jednostavno odabrati lubenicu koja će ispuniti sva naša očekivanja. Ali, uz ove trikove neretvanskih stručnjaka više se nećete mučiti s odabirom.

Odabir prave lubenice može biti težak jer nema mnogo vanjskih pokazatelja i ne možete je samo malo stisnuti da vidite je li omekšana, kao što je to slučaj s drugim voćem. Međutim, postoji nekoliko stvari na koje možete paziti i tako pomoći sebi da kupite zrelu lubenicu.

Trikove su za 24sata.hr otkrili članovi Udurženja Neretvanska mladež. Kako izabrati pravu lubenicu: 

– Ukoliko lubenica ima deklaraciju, treba je pročitati. Na deklaraciji se navodi naziv proizvoda, sorta, godina berbe, proizvođač i LOT broj koji preko kojega se može pratiti sljedivost od proizvođača.

– Dno lubenice, dio koji je ležao na tlu treba biti žute boje, a gornji dio svjetliji u odnosu na druge dijelove.

– Peteljka bi trebala biti zelena, što je znak svježine. Prilikom kucanja po lubenici, zvuk bi trebao biti pun, lubenica treba ‘zvoniti’. Tupi zvuk nije poželjan.

– Važno je znati da veličina lubenice nema veze s njenom zrelosti. Naravno da sorta koja prosječno daje plodove veličine 10-12 kg, zrelost postiže u fazi većih plodova nego manjih. Također, nisu sve sorte ni jednako crvene boje mesa.

Pojedine sorte su manje crvenog mesa, ali sadrže više šećera, za razliku od drugih koje imaju izrazito crveno meso, ali manje šećera – objasnio je i dodao da apeliraju na kupce da insistiraju na deklaraciji i informaciji o porijeklu proizvoda.