Kajsije su obavezan dio ljetnog menija

by | avg 7, 2021 | Lifestyle | 0 comments

Sezona je kajsija, izuzetno su hranljive i zdrave i ovih dana nezaobilazne su na pijacama.Kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanasa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Mnogo istraživanja pokazalo je da ovi flavonoidi štite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Glavni flavonoidi u kajsijama su hlorogene kiseline, katehini i kvercetin, jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale. 

Zdravlje očijuKajsije se mogu pohvaliti višestrukim jedinjenjima koja su od suštinskog značaja za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E. Zdravlje kožeGlavni uzroci bora i oštećenja kože su faktori okoline, poput sunca, zagađenja i dima cigareta. Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu da pomognu koži. Vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača okoline neutralizujući slobodne radikale. Osim toga, ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji koži daje snagu i elastičnost. Zdravlje crijevaKajsije mogu da poboljšaju zdravlje crijeva. Jedna šolja narezanih kajsija daje 3,3 grama vlakana. Kajsije sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vrsta se rastvara u vodi i uključuje pektin, desni i duge lance šećera zvane polisaharidi, dok se nerastvorljiva vrsta ne rastvara u vodi i uključuje celulozu, hemicelulozu i lignin. Kajsija je posebno bogata rastvorljivim vlaknima, što je važno za održavanje zdravog nivoa šećera i holesterola u krvi KalijumKajsije sadrže puno kalijuma, minerala koji služi kao elektrolit.

U našem tijelu je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje kontrakcija mišića i ravnoteže tečnosti. HidratacijaKao i većina voća, kajsije su prirodno bogate vodom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. Kako većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svježeg voća može vam pomoći da dostignete svoje dnevne potrebe, piše Ljepota i zdravlje.

Cafe.ba