Izrael prvi na svijetu kreće sa davanjem četvrte doze vakcine protiv Kovida-19

by | dec 23, 2021 | Vijesti | 0 comments#IZDVAJAMO

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje. Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u...

Vremenska prognoza za vikend u BiH

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20, na jugu...

Kompanija iz Viteza nakon jahte napravila i luksuznu kamp prikolicu

Sjećate se brodogradilišta u Vitezu koji je napravio svjetski priznatu i jednu od najboljih jahti? Nastavili su pomjerati granice, a na Caravan Salonu u Düsseldorfu prvi put će predstaviti i kamp prikolicu.Kompanija Derubis na čelu sa Lejlom i Denisom Kraljevićem...

Zdravstveni sistem te zemlje sprema sa za novi talas širenja zaraze uzrokovanim pojavom novog, omikron soja virusa.

Izraelski stručnjaci za pandemiju preporučili su davanje četvrte, buster doze zdravstvenim radnicima i ljudima starijim od 60 godina.

Naftali Benet, premijer Izraela pozdravio je novi plan i rekao zvaničnicima vlade da počnu sa pripremama za njegovo sprovođenje.

Nadležni su ovu odluku saopštili dan pošto je u Izraelu potvrđen prvi smrtni slučaj od omikron soja.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je do sada zabreleženo najmanje 340 slučajeva zaraze omikron sojem u Izraelu.

Da bi zvanično stupila na snagu, odluku o davanju četvrte doze treba da potvrdi i komisija zdravstvenih zvaničnika.

Ipak, iz kabineta premijera Beneta za BBC je rečeno da se očekuje da se nadaju da će četvrta doza biti data tri najmanje četiri meseca posle treće.

„Ovo je divna vest koja će nam pomoći da preguramo borbu sa talasom zaraze koji je izazvao omikron soj širom sveta”, rekao je premijer Benet.

On je pozvao stanovništvo Izraela da se što pre vakciniše dodatnim dozama.

Kada je Izrael počeo sa programom masovne vakcinacije protiv Kovida-19, odziv je bio relativno veliki.

Uprkos tome, samo oko 63 odsto od ukupno 9,3 miliona stanovnika Izraela primilo je po dve doze vakcine.

Jedan od razloga za to je i činjenica da je stanovništvo Izraela relativno mlado i jednu trećinu čine deca mlađa od 14 godina.

Kako bi rešili i taj problem, nadležni su u novembru doneli odluku o vakcinaciji dece starije od pet godina.

Premijer Benet je u ponedeljak rekao da želi da svako dete koje može, primi vacinu u sledeće dve nedelje jer će to „pomoći da se uspori novi talas širenja zaraze korona virusom.”

Izraelske vlasti već su uvele nova ograničenja zbog širenja omikron soja, pa su tako zabranile dolazak putnika iz Amerike, Nemačke, Italije i Kanade.

Od početka pandemije, u Izraelu je korona virusom zaraženo 1,36 miliona ljudi, a preminulo je 8.200, pokazuju podaci američkog univerziteta Džons Hopkins.

BBC na srpskom