Hmelj u pivu može poboljšati koncentraciju i smanjiti rizik od razvoja demencije – Sarajevska sehara

by | jun 9, 2020 | Vijesti | 0 comments#IZDVAJAMO

Njemačka pooštrava kazne u prometu

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je niz promjena Zakona o prometu koje predviđaju povećanja kazni za prometne prekršaje. Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine, ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u...

Vremenska prognoza za vikend u BiH

Danas će našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većini područja. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 14 do 20, na jugu...

Kompanija iz Viteza nakon jahte napravila i luksuznu kamp prikolicu

Sjećate se brodogradilišta u Vitezu koji je napravio svjetski priznatu i jednu od najboljih jahti? Nastavili su pomjerati granice, a na Caravan Salonu u Düsseldorfu prvi put će predstaviti i kamp prikolicu.Kompanija Derubis na čelu sa Lejlom i Denisom Kraljevićem...

Nova znanstvena otkrića pokazuju da hmelj ima blagotvoran učinak na mozak jer poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od razvoja demencije u kasnijoj životnoj dobi.
Redoviti unos hmelja u organizam ujedno poboljšava raspoloženje i smanjuje razinu stresa, piše Irish Post.
Studiju su provodili japanski znanstvenici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali nadomjestke na bazi gorkog hmelja povećala razina koncentracije, mogli su se bolje prisjećati prošlih zbivanja i općenito su imali bolje rezultate kod rješavanja zagonetki.
Rezultati studije sugeriraju da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla igrati veliku ulogu u sprječavanju demencije. Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukushimi testirali su 100 ispitanika u dobi od 45 do 69 godina koji su bili dobrog općeg zdravstvenog stanja. Nekim su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu.
Potom su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja te su ih ponovili 12 tjedana poslije. Analizirali su uzorke sline i krvi kako bi provjerili utjecaj hormona na tijelo i njihovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.
“Promatrali smo kako se povećala razina koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA nadomjestke. Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih u dobi od 45 do 69 godina. Također, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi s kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije”, napisali su u izvješću.
Studiju su objavili u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, a dodali su i kako je MHBA pomogla ubrzati metabolizam ispitanicima koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu. U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umjerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.